Slovensko English Deutsch Italiano
+386 (0)41 365 521
+386 (0)41 743 612
+386 (0)4 57 47 020

Sejšeli rajski - otoki sredi Indijskega oceana

Skupaj z našimi partnerji prijatelji, domačini na Sejšelih smo pripravili program po vaši želji, ki lahko vkjučije bivanje na glavnem otoku Mahe, v kombinaciji z nekajdnevnim bivanjem na otohih Praslin ali  La Dique. Priporočamo bivanje nekaj dni na vseh treh otokih, saj boste le tako spoznali neprecenljivo narvno bogoastvo in lepote Sejšelov. Za več informacij  o Sejšelih  si poglejte naš potopis Sejšeli - Praslin - La Dique, november 2010

Na naši spletni strani si seveda lahko poiščete hotelske namestitve, apartmaje in hiše na vseh treh otokih vendar smo kot primer pripravili 10 dneni program ki vključuje bivanje na  otoku Mahe in La Dique in 14 dnevni program, ki vključuje bivanje na otokih Mahe, Praslin in La Dique. Dolžino bivanja lahko prilagodimo vašim željam

Na osnovi naših izkušenj smo za vas pripravili dva programa

O SEJŠELIH

Sejšelski arhipelag sestavlja 115 otokov in pokriva področje 400.000 kvadratnih kilometrov Indijskega oceana severovzhodno od Madagaskarja.
Večina otočkov je nastalih na nizko ležečih koralnih grebenih. Na 32 granitnih otokih pa prebiva večina 80.000 otočanov. Glavno mesto republike je Victoria in leži na največjem sejšelskem otoku Mahé, ki meri 150 kvadratnih kilometrov. Najvišji vrh Sejšelov je gora Morne Seychellois, ki se dviga preko 900 metrov nad morsko gladino.
V tukajšnjem kreolskem jeziku se Sejšeli imenujejo Repiblik Sesel. Britanske nadvlade so se osamosvojili leta 1976, danes pa sta najpomembnejši gospodarski panogi turizem in ribolov. Skrb za okolje igra na Sejšelih pomembno vlogo. Dve področji sta pod UNESCO-vo zaščito, tu pa so še številni naravni rezervati, v katerih veljajo strogi okoljevarstveni predpisi, ki ščitijo edinstveno otoško favno in floro.

KRATKA ZGODOVINA

Čeprav so Sejšelski arhipelag že davno obiskovali trgovci iz Perzijskega zaliva in Vzhodne Afrike, so se na evropskih zemljevidih pojavili šele v začetku 16. stoletja, po tem, ko so jih na enem od potovanj v Indijo opazili portugalski raziskovalci. Ime so dobili po francoskem finančnem ministru v času vladavine kralja Ludviga XV. Leta 1778 je francoska vojaška vlada začela s kolonizacijo, a so se prvo desetletje borili za preživetje. Četudi naj bi naseljenci sadili le toliko živeža, da bi z preskrbeli tamkajšnjo vojsko in občasno ladjevje, so kmalu začeli s pridom izkoriščati bogate naravne vire. V obdobju Francoske revolucije in napoleonskih vojn je otočje večkrat prešlo iz francoskih v britanske roke. Prvi evropski naseljenci so bili Francozi, ki so prišli z otokov Mauritiusa in Reuniona ter francoskih kolonij v Indiji. Mnogi so živeli v prav taki revščini kot njihovi afriški sužnji, ki so bili že od vsega začetka krepko številčnejši od ostalega prebivalstva. Ko so na otočju leta 1834 odpravili suženjstvo, je mnogo naseljencev s svojimi sužnji zapustilo otoke. Kasneje je britanska mornarica z ladij na vzhodnoafriški obali osvobodila številne sužnje in jih spustila na svobodo na Sejšelih. Na otočje se je naselilo tudi manjše število Kitajcev, Malezijcev in Indijcev, večinoma malih trgovcev.

PROMETNA UREDITEV

Glavna prevozna sredstva so avtomobili in avtobusi. Železniških prog ni. Ceste na otoku Mahé so po večini v dobrem stanju. Vozi se po levi strani ceste tako kot v Angliji
Na otoku Mahé je mednarodno letališče in pristanišče, otok pa je s trajekti povezan tudi s sosednjima otokoma Praslin in La Digue. Na manjše otoke vozijo zasebna plovila, na oddaljene otoke pa so povezave redke in večinoma gospodarskega značaja.
Sejšeli imajo skupaj štirinajst letališč, od katerih jih ima osem urejene pristajalne steze. Državni letalski prevoznik je Air Seychelles, poleg tega pa na otok Mahé leti še pet mednarodnih letalskih prevoznikov.

OTOK MAHÉ

Na vožnji po otoku Mahé lahko opazujete plantaže čajevca, vanilje in cimeta. Iz glavnega mesta Victoria se je mogoče podati na nepozabno križarjenje ob sončnem zahodu, ki traja okrog tri ure. Ladja pluje ob severni obali, od koder se odpirajo čudoviti pogledi na otok. Na otoku so na voljo številne druge aktivnosti, kot denimo globokomorski ribolov in jahanje konjev. Na voljo je tudi igrišče za golf z devetimi luknjami, ki se nahaja v predelu Anse aux Pins južno od letališča.

OTOK PRASLIN

Največja znamenitost na otoku Praslin je narodni park Vallée de Mai, kjer raste izredno redek morski kokos. Sadež tehta do 18 kg in je največji kokos na svetu. Ime je dobil, ker ga je pred davnimi časi naplavilo na otoško obalo. Ko odstranimo zunanjo lupino, sadež po obliki neverjetno spominja na žensko medenico. (Moški del rastline - deblo - pa je falične oblike, tako da je postalo drevo sinonim za moške oziroma ženske toaletne prostore). Na otoku Praslinu domujejo nekatere najbolj redke ptice na svetu, med katerimi sta tudi črna papiga in sejšelski slavček. Narodni park Vallée de Mai, ki leži v južnem centralnem predelu otoka, lahko obiščete v lastni režiji. Vzemite si vsaj dve uri - bolj izčrpen ogled pa lahko traja tudi pol dneva. Ko je pred sto leti Vallée de Mai na otoku Praslin obiskal britanski general Gordon, je napačno domneval, da je našel izvirni rajski vrt. Tu je našel prvobiten palmov gozd in nenavaden oreh, ki spominja na ženske obline, morski kokos ter v njem prepoznal podobo Eve. Dandanes je čudovita dolina pod UNESCO-vo zaščito in edini kraj na svetu, kjer še rastejo palme morskega kokosa. Sagove palme lahko dosežejo častitljivo starost 1000 let in obrodijo ogromne, do 20 kilogramov težke plodove. Ta nenavadni plod že stoletja buri domišljijo kot sadež drevesa spoznanja in močan afrodiziak. Bojda je Rudolf II Habsburški proti koncu življenja za vsak sadež ponudil dva zlatnika. Danes sta palma in čudežni sadež uradno zaščitena.Če si želite igrati golf v družbi Billa Gatesa, ali srečati katero od svetovno slavnih osebnosti, potem morate na otok Praslin. Na otoku je igrišče za golf v sklopu hotela Lémuria.

OTOK LA DIGUE

Otok la Digue je majhen, a spektakularen graniten otoček, ki doživlja velike spremembe. Začele so ga obiskovati velike potniške ladje, vendar pa je vrvež omejen pretežno na pristanišče in cesto, ki vodi do stare plantaže kokosovih palm. Ostali predeli otoka pa so še vedno umirjeni. Če na otoku ni zasidrane ladje, je otok zelo prijeten. Tu se gostom ponujajo številne aktivnosti. Lahko se povzpnete na goro v središču otoka, s katere se odpira fantastičen razgled. S kolesi lahko odkrivate skrite rajske plaže, obiščite rezervat za redke sejšelske endemične ptice ali staro plantažo kokosovih palm. Ob obali so posejani izredno fotogenični granitni balvani, kjer ni nič nenavadnega, če naletite na fotografske seanse za modne časopise.
Zagotovo boste želeli ostati najmanj dve noči. Otok leži 55 km severovzhodno od otoka Mahé.

OTOK CURIEUSE

Otok je bil nekdaj kolonija gobavcev, danes pa je tu sedež Morskega narodnega parka Curieuse. Otok se ponaša z neverjetnimi koralnimi grebeni in številnimi pticami. Na otoku ni turističnih namestitev, mogoč pa je dnevni obisk z otoka Praslin. Otok leži 55 km severovzhodno od otoka Mahé.