Slovensko English Deutsch Italiano
+386 (0)41 365 521
+386 (0)41 743 612
+386 (0)4 57 47 020

Informacije o bližnjih letališčih in prevozu potnikov do letališč in nazaj

LETALIŠČA

Letališča v Sloveniji

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik)Letališča blizu Slovenije

Letališče Zagreb (HR) (letališče Zagreb - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)

Letališče Friuli-Venezia-Giulia Trst (I)
Letališče Benetke (I)
Letališče Benetke - Marco Polo (I)
Letališče Benetke - Treviso
(I) (letališče Treviso - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)
Letališče Verona
(I)
Letališče Bologna
(I)
Letališče Milano (I)

Letališče Celovec (A)
(letališče Celovec - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)
Letališče Gradec (A) (letališče Gradec - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)
Letališče Dunaj (A) (letališče Dunaj - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)
Letališče Salzburg (A)
(letališče Salzburg - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)

Letališče Budimpešta (H)


Letališče München
(D) (letališče Munchen - opis dostopa na letališče v .pdf pbliki)
 

LETALSKI PREVOZNIKI

Letalski prevozniki

Adria Airways
Air France
Austrian Airlines
ČSA Czech Airlines
JAT Airways
Malév Hungarian Airlines
AirBaltic

Air Berlin

Glavni nizkocenovni letalski prevozniki v Evropi

EasyJet
GermanWings
HLX - po novem TUIfly.com
Iceland Express
Jet2.com
Meridiana
Norvegian
Ryanair
Transavia.com
Wizz air

Z VLAKOM DO LETALIŠČ

Potrebujete prevoz do letališča ali pristanišča v tujini? Pripeljite se z vlakom, ugodno in skoraj do vhoda.

Poleg z brniškega letališča Jožeta Pučnika čedalje več potnikov iz Slovenije potuje tudi z bližnjih letališč v Avstriji ali pa celo letališč v Nemčiji. Najbolj pogosto se do njih odpeljemo z avtomobilom, pa čeprav je to povezano tudi z dodatnimi stroški. Dobra izbira za pot do letališča je vlak, še posebej, če se z njim lahko pripeljemo neposredno do vhoda na letališče. Iz Slovenije se lahko z vlakom pripeljete do letališč Dunaj, Gradec, München in Frankfurt, če omenimo le tiste, s katerih najbolj pogosto letimo na oddaljene destinacije. Pustimo avto doma, kupimo vozovnico in se z vlakom poceni in udobno odpeljimo do letališča.

Letališče Gradec/Graz

Najboljše izhodišče za dostop do letališča je glavna železniška postaja v Gradcu, Graz Hbf. Z nje vozijo avtobusi do letališča in nazaj. Druga možnost pa je, da na železniški postaji Lipnica (Leibnitz) prestopite na lokalni vlak, ki ima postanek tudi na postajališču pri letališču, ki je neposredno ob železniški progi Maribor–Gradec.
Tudi do Gradca so vlakovne povezave iz Slovenije zelo pogoste. Poleg tega so ugodne tudi cene potovanja z vlakom, še posebno, če uporabite ponudbo Regio AS. V tem primeru lahko kupite enotno vozovnico, s katero lahko potujete tudi z avtobusom do letališča. Več informacij dobite na spletni strani graškega letališča www.flughafen-graz.

Letališče Dunaj/Wien

Iz Ljubljane prek Celja in Maribora se lahko do Dunaja in nazaj odpeljete s kar šestimi vlaki. Z vlaki iz Slovenije se pripeljete na postajo – Wien Meidling. Od tu je vsakih 30 minut na voljo avtobusna povezava (ÖBB Wienna Airport Lines). Vožnja do letališča traja okrog 20 minut.
Druga možnost je vožnja z mestnim vlakom S-Bahn do postaje Wien-Mitte in od tam naprej do letališča. S postaje Wien-Mitte do letališča pa vozi tudi hitri vlak City Airport Train (CAT). Več o tej ponudbi najdete na www.cityairporttrain.com.
Več informacij o ponudbi letališča dobite na spletni strani www.viennaairport.com.
Informacija o povezavah letališča z avtobusom ali S-Bahn so na spletni strani avstrijskih železnic www.oebb.at.

Letališče München

Do letališča München se odpeljete z vlakom iz Ljubljane prek Jesenic in Salzburga. Med Ljubljano in bavarsko prestolnico vsak dan vozi šest parov vlakov, od tega trije direktni, med njimi tudi nočni vlak Lisinski s spalnikom.
Na glavni železniški postaji v Münchnu - München Hauptbahnhof - je treba le prestopiti na mestni vlak S-Bahn številka 1. Do letališča vozi tudi mestna linija S-Bahn številka 8, v tem primeru pa iz vlaka izstopite na vzhodni postaji, München Ost, ki je na poti pred glavno postajo. Vlaki mestne železnice vozijo zelo pogosto, vožnja do letališča pa traja približno 40 minut.
Več podatkov o voznih redih S-Bahn je na spletni strani www.s-bahn-muenchen.de, ponudba letališča pa je na spletni strani www.munich-airport.de

Letališče Frankfurt

Bogato ponudbo letališča Frankfurt si lahko ogledate na spletni strani www.frankfurt-airport.de. Neposredno ob letališču sta kar dve železniški postaji. Ena je namenjena lokalnim vlakom, druga pa vlakom v daljinskem prometu. Tam se ustavijo tudi vsi hitri vlaki ICE.
Vožnja z vlakom iz Ljubljane do letališča Frankfurt traja okrog 10 ur, odvisno od izbire povezave. Povezav je sicer več, najbolj ugodni pa sta dnevna z večernim prihodom ali nočna z dopoldanskim prihodom na letališče.

Letalo in vlak

Lahko se tudi odločite, da del poti prepotujete z letalom, naprej pa z vlakom. Ko z letalom prispete na izbrani cilj, lahko potovanje nadaljujete z vlakom, za katerega ste vozovnico kupili že doma. Še posebno so v tem primeru zanimiva potovanja z vozovnico InterRail, kadar si želite v določeni državi ogledati več ali nameravati tam ostati dalj časa. Z letališča Brnik lahko direktno odletite na primer v Skandinavijo, Grčijo, Španijo ali na primer v Veliko Britanijo itd. Prav za vsako državo obstaja bogata paleta ponudbe InterRail, ki že dolgo ni več namenjena le mladim, temveč potnikom prav vseh starosti. Cene so torej odvisne od tega, koliko ste stari in koliko dni nameravati potovati z vlaki. Zagotovo pa je to najcenejša možnost za spoznavanje določene države.

Torej, ko se odločite za potovanje z letalom, pomislite tudi na vlak. Vse podrobnosti o voznih redih in cenah so na spletni strani Slovenskih železnic, www.slo-zeleznice.si. Prav tako pa priporočamo obisk informativnih centrov na železniških postajah v Ljubljani, Celju, Mariboru ali Kopru.


PREVOZ OSEB DO LETALIŠČ Z AVTOMOBILOM - KOMBIJEM