Slovensko English Deutsch Italiano
+386 (0)41 365 521
+386 (0)41 743 612
+386 (0)4 57 47 020

Oman - Salalah

Oman je priljubljena dežela Arabskega polotoka; kljub vsem nasprotjem sodobne Arabije Oman ohranja svojo identiteto in avtentičnost. Oman je dežela, kjer se srečujejo morje in gore, puščava in zelene oaze, peščene plaže in podzemne jame, puščavska vročina in monsunsko deževje, vse začinjeno s prijazno gostoljubnostjo omanskih domačinov.

Obalno mesto Salalah na jugu države Oman je odlična izbira za počitnice, saj ima ugodne temparature zraka in morja tudi pozimi.

POVPREČNE TEMPARATURE ZRAKA:

v °C Jan Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Avg. Sept. Okt. Nov. Dec.
Zrak 23 23 26 28 29 28 26 26 26 25 24 24
Morje 24 25 26 28 29 28 25 24 25 26 26 25

 

Tukaj si lahko pogledate nekaj ponudb za počitnice v Omanu z odhodi iz bližnjih letališč.

Salalah - plaže in okolica

Predstavitveni film o državi Oman

Glavne značilnosti države Oman

Država: Sultanat Oman

Glavno mesto: Muscat

Površina: 212.500 km2

Uradni jezik: Arabski jezik

 

GEOGRAFSKE IN KLIMATSKE ZNAČILNOSTI

Oman se nahaja na Arabskem polotoku in meji na Jemen, Saudsko arabijo, Zdužene arabske emirate in Arabsko morje. Klimatske značilnosti so zelo različne. Glavno mesto Muscat ima vroče in vlažno podnebje od sredine marca do oktobra in prijetno toplo od oktobra do marca. Povprečne temperature se julija gibljejo med 31 in 38 stopinjami Celzija. Na južnem delu Salalah vlažno in vroče podnebje traja celo do meseca decembra. Ta del je tudi območje monsunov, kateri tajajo od meseca junija do septembra. Severni del države pa je suh in vroč.

 

DRUGE POMEMBNE INFORMACIJE

Vstop v državo: Državljani republike Slovenije potrebujejo vizo, lahko pa jo imetniki navadnih potnih listov dobijo ob vstopu v državo, če je njihov namen turistični obisk.

Lokalni čas: Srednjeevropski čas + 4 ure.

Zdravstvo: Lahko pride do okužbe z malario.

Uradna valuta: Omanski rial.

Električna napetost: 220/240 V

Religije: 75% ibadi muslimani, šiiti in suniti, hinduisti.

Oblačila: Oman je najbolj liberalna država in lahko se oblačite kot želite. Ampak vseeno bodite konzervativni pri izbiri oblačil.

Varnost: Oman velja za varno državo, ne obstajajo nikakršni razlogi, zakaj bi odsvetovali potovanje.

Prevoz: Imate dobre letalske povezave iz Evrope v Oman. Po cesti lahko potujete med ZAE in Omanom, meja z Jemnom je za popotnike zaprta. Letalska družba Oman Air leti med mestoma Muscat in Salalah ter na otoke Sur, Khasab, Dibba in Massirah. Avtobusni promet povezuje večja mesta v provincah dnevno. Najem avtomobila je enostaven ampak drag. Navdušeni pa boste nad taxiji in malimi avtobusi, kateri so najcenejši prevoz v Omanu. Letališče Muscat leži 40 km zahodno od glavnega mesta.

Telekomunikacije: Imajo razvit modern telekomunikacijski sistem.

Kulinarika: Oman leži na križišču poti med Arabskim polotokom, Afriko in Azijo. Pomorska tradicija in trgovina sta pripeljala različne kulinariče vplive. Najdete lahko veliko različnih juh, pripravljenih iz zelenjave, ovčetine ali piščanca. Pripravljajo tudi različne vrste salat iz tune, dimljenih jajčevcev, posušenih rib in zelenjave. Glavne jedi so zelenjavni curry, kebabi, pečeno ali na roštilju pripravljeno meso, piščanca ali ribe. Zelo poznane so njihove slaščice in kava. Konzumiranje alkohola v javnosti je proti zakonu.

Zanimivosti:

  • Obala Batinah zasluži vsaj tri dni obiska. Večina mest ima zanimive trdnjave, vredne ogleda.
  • Glavno mesto Muscat sprejme goste kot nobeno drugo mesto v tej regiji. V starem pristaniškem območju je sultanova palača.
  • Trdnjava Jabrin je zgradba brez primerjave na okoliškem hribu in vredna ogleda.
  • Vadi Shab je sigurno ena glavnih turističnih atrakcij v Omanu.