Slovensko English Deutsch Italiano
+386 (0)41 365 521
+386 (0)41 743 612
+386 (0)4 57 47 020

Zelenortski otoki - Kapverdski otoki - otok Sal

Zelenortski otoki opis

Zelenortski otoki uradno Republika Zelenortski otoki (portugalsko Cabo Verde) so suverena republika.
Nenaseljene otoke so v 15. stoletju odkrili in kolonizirali Portugalci; otoki so sčasoma postali središče trgovine z afriškimi sužnji. Večina prebivalcev Zelenortskih otokov izhaja iz obeh skupin ljudi.

»Zelenortski otoki« so dobili svoje ime po Zelenem rtu, najzahodnejši točki Afrike, ki leži v današnjem Senegalu. Nahajajo se 570 kilometrov od obale zahodne Afrike.

Zelenortski ali Kapverdski otoki so samostojnost pridobili pred več kot tridesetimi leti (1975). Pred osamosvojitvijo so bili portugalska kolonija. Cabo Verde, kakor otoke imenujejo domačini, ležijo 600 km zahodno od senegalskega polotoka Zeleni rt, po katerem so dobili tudi ime. Večina lokalnih prebivalcev je mulatov, temnopolti so navadno Senegalci, Ganci in Gvinejci na začasnem delu. Otok Sal je eden izmed desetih naseljenih otokov in tudi turistično najbolj oblegan. Z imenom Sal je povezana sol, saj so bile soline nekoč ena glavnih gospodarskih panog države. Otok je razen nekaj manjših vulkanov popolnoma ploščat in puščavski. Konstantni veter in eksotične mivkaste plaže naredijo otok magnet za surfarje in kajtarje.
Na otoku Sal je edino pravo mesto Espargos, nekoč ribiška vasica Santa Maria pa postaja prava turistična meka. Hoteli in apartmaji se gradijo v neverjetnih razsežnostih. Nepremičninski posel cveti.
Geografija
Cabo Verdski arpileg se sestoji iz 10 večjih ter 5 manjših otokov. Površina vseh otokov znaša cca. 4'000 km².
Oddaljenost od afriške celine, je cca. 450 km (zahodno od Senegala), medtem ko so Kanarski otoki app. 1'700 km severno od Zelenortskih otokov.

Otočje je nastalo na podlagi vulkanske aktivnosti pred približno 26 milijoni let.
Bližina afriške celine je pripomogla k temu da se je ob pomoči vetrov na otoke naložil - drobni pesek iz Sahare, zato se na nekaterih otokih nahajajo čudovite plaže in sipine.

Zahodno otočje - hriboviti otoki Santo Antao, Santiago, Sao Nicolau, Brava in Fogo so bili oblikovani z intenzivno vulkansko aktivnostjo. Visokogorje sega vse do 3'000 m nadmorske višine.
Splošni podatki
Število prebivalcev: 480.000
Površina: 4033 km²
Glavno mesto: Praia (kar pomeni plaža v portugalščini)
Največje mesto: Praia (100.000 preb.)
Uradni jezik: portugalščina
Valuta: cabo verde escudo (CVE) 1000 CVE = cca. 10 EUR UPORABLJAJO OBE VALUTI, TAKO DA NI POTREBNO MENJATI DENARJA

Viza

Najlaže jo je mogoče dobiti na letališču na Zelenortskih otokih - stane 25 €.

Čas za obisk

Čez celo leto. Klima je podobna kot na Kanarskih otokih (dokaj konstantne temperature skozi celo leto), le malce topleje je pozimi. Dežuje zelo redko. Morje je najtoplejše ob koncu septembra in v začetku oktobra, ko se segreje do 27 C.

Prevoz po državi

Najboljši in najcenejši so t. i. ‘alguar’ - manjši poltovornjaki (pick-up), na katerih so nameščene lesene ali železne klopi. Cena prevoza je fiksna, na otoku Sal je 100 CVE. Taksiji so cenovno manj ugodni, za 15 km približno 700 CVE.
Med otoki obstajajo povezave z ladjami in letali nacionalne družbe TACV. Ladijske povezave so precej neredne, še posebej z otoka Sal. Nekatere ladje se tu ustavijo le enkrat mesečno. Npr. cena za prevoz do sosednjega otoka Boavista je 2200 CVE. Letalski prevoz je precej dražji, težko je dobiti enosmerno vozovnico za manj kot 100 €, verjetnejša cena je okoli 150 €.

Znamenitosti, vredno ogleda

Na otoku Sal soline, predvsem pa drobno peščene plaže. Potapljanje. Na nekaterih delih obale tudi izjemne možnosti za kite surfing in wind surfing (konstanten veter in valovi). Na preostalih otokih je veliko možnosti za sprehode, trekinge, ribolov (big game fishing).

Glasba

Glasba s Kapverdskih otokov je poznana po celem svetu. Najbolj značilna glasbena zvrst je ‘morna’ - počasna, sentimentalna muzika, podobna portugalskemu ‘fadu’. Daleč najbolj znana pevka in tudi predstavnica ‘morne’ je Cesaria Evora, ki je nastopala že tudi v Sloveniji.

Nastanitve in hrana

Najbolj znana hrana je cachupa, potem piri-piri, pa seveda morska hrana na sto in več načinov. Precej poceni so jastogi.

Potopis popotnikov Simone Urbanc in Miha Racmana - november 2010 -

Pot iz Bleda do letatlišča v Veroni je dolga 405 km in traja dobre 3 ure od koder sva poletela, saj je bila karta najugodnejša.

Let poteka preko Seville, Maroka, Kanarskih otokov do otoka Sal, ki leži na zahodni obali Afrike približno 500 km v Atlantskem oceanu in traja približno 5,5 ur, kjer na letališču kupiš vizo (cena 25€)

Čas na Kapverdskih otokih prestavimo dve uri nazaj. Prevoz z letališča je najboljši s taksijem, ki ga ni potrebno predhodno rezervirati in stane 10€ na osebo do Santa Marie pot pa traja 15 minut.

Nekdaj ribiška vasica Santa Maria postaja pravo turistično središče, kjer hotele in apartmaje gradijo v neverjetnih razsežnostih. In če želite doživeti še pristno okolje pohitite z odhodom.

Obvezno se moramo takoj zaščititi s kremo za sončenje z visokim faktorjem, saj nas takoj pričaka sonce in temperatura zraka okoli 30 stopinj.

Otok si je najbolje ogledati v lastni režiji z najemom terenskega vozila. Cena najema je od 50€ do 65€ za 24 ur. V avto se natoči za 15€ bencina, kar zadostuje za ogled vseh zanimivosti. Avto se rezarvia brez problema na otoku.

Največja atrakcija so soline. V notranjosti kraterja ugaslega vulkana Pedra de Lume, so
se z podzemnim vdiranjem morja formirale istoimenske soline. Vode 25 krat bolj slane od oceana ima terapevtske lastnosti, zdravilne in shujševalne. Po želji se lahko kopaš. Vstopnina znaša 5€.

Izlet do solin organizirajo tudi s štirikolesniki, ki traja okoli 3 ure in stane okoli 65€ vendar se po mojem mnenju ne splača.

Odličen razgled na otok je v glavnem mestu Espargos s hriba na katerega vodi cesta. V mestu sta tudi dve bencinski črpalki ( tretja se nahaja v Santa Mariji).

Iz Espargosa vodi pot mimo zelo revne vasice Terra Bora do Baracone, ki je naravni bazen, katerega polnjenje je odvisno od plimovanja, kjer je seveda tudi primerno za kopanje.

Na vzhodni strani otoka se nahaja plaža (shark beach), ki je namenjena predvsem kajtarjem zaradi stalnih vetrov, na zahodni pa surferjem (Ponta preta) na kateri je v času najinega potovanja potekalo svetovno prvenstvo.

V mestu so cene podobne evropskim. Cene v trgovinah pa nekoliko dražje. Cena 1,5l vode v baru ali hotelu je 2€ v trgovini 1€. Pri prodajalcih spominkov je potrebno izpogajati dobro ceno in ne plačati več, kot polovico od njihove izklicne cene. Ljudje so zelo prijazni vendar lahko tudi malce nadležni, če so prodajalci in se jim preveč posvetimo. Vsekakor je dobro vzdušje in varno in se lahko brezskrbno sprehajaš tudi ponoči. Njihov moto je namreč »NO STRESS«.

Na otoku se borijo za ohranitev želv, za ogled pa prispevate 20€.
Žal je za to zmanjkalo časa.

Sam se se udeležil tudi Big game fising-a s katamaranom, ki traja med 8 in 13 uro (80€ rezervacija ob stojalu na glavnem pomolu). Lahko najamete tudi čoln s skiperjem. Cena za majhnega lesenega je 120€, za motornega 250€.

Za sal se da dobiti karto tudi za 350€ če si prilagodljiv, da je dostopno vsem in ni še tako množičnega turizma kar pa v kratkem bo saj gradijo na veliko in uvrščajo vsi kot destinacijo, ki jo je potrebno obiskati...v mestu je ena ordinacija, ena pekarna, ena črpalka,...in nešteto nepremičninskih agencij!

Njihova angleščina je takšna kot moja italijanščina,francoščina ali portugalščina...

Otokov je 10 in od tega 8 poseljenih...Razvita oziroma razvijate se Sal in Boavista, Sal sicer veliko hitreje.

Od Santa Marie do Boaviste je le 25 milj in celodnevni izlet z ladjo stane med 150€ in 200€, kar pa sicer menim, da ni vredno.

Kriminala kot rečeno ni. Varno je tudi v najbolj zakotnih ulicah. Ljudje so zelo prijazni in ni nadležnih "trgovcov", kot naprimer v Egiptu...

V hotelu Criola, ki je v Italijanski lasti naju pričaka prijazno osebje, ki bolj malo govori angleško, zato pa toliko bolje Italijansko in Francosko.Hotel bi priporočil srednje zahtevnim gostom - pijača vključena v AI je slaba - vendar mrzla voda vseeno prija, ostalo je pa bolj tako tako.

Velike sobe imajo čudovito kopalnico in balkon. V vseh je tudi sef in klima. Čistijo jih vsak dan, zamenjajo vse brisače,…

Imela sva storitev AI, ki vključuje tudi vsak dan sveže brisače za na plažo. Pijača je na voljo v hotelskem baru, baru na bazenu in pri večerjah, z izjemo, da si jo pri večerjah postrežeš sam iz avtomatov.

Prehrana je dejansko polni penzion, ki bo zadovoljila srednje zahtevne goste. Predjedi, juha, solate, sladice, riž, testenine, krompir, dve vrsti mesa in dve vrsti rib so pri vsakem obroku...

Hotel leži ob plaži in je oddaljen od centra Santa Marije dva kilometra do katere vodi tudi sprehajalna pot ob morju.

V Santa Mariji je tudi ena super diskoteka in pa priljubljen bar TAM-TAM, ki je v lasti Irca - ob pivu postreže še kokice Smile cena nekaj manj kot 3€ za veliko pivo. Zanimivo je, da so lokali ob plaži v večernem času prazni - vse se dogaja okoli glavnega trga.

V Esperagosu so cene v trgovinah nekoliko nižje vendar ni omembe vredno...

Možnost je tudi najema vodnega skuterja (pol ure 70€), kar pa je močno precenjeno.

Temperatura zraka je vse leto nad 27 stopinj, morje jan, feb, mar, april samo 20 ostalo pa od 24 do 27 stopinj.

Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Letališče na otoku Sal
Letališče na otoku Sal
plaža Santa Maria
plaža Santa Maria
plaža Santa Maria
plaža Santa Maria
Big game fishing
Big game fishing
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Big game fishing
Big game fishing
Pogled na Santa Mario
Pogled na Santa Mario
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Lokalni ribič
Lokalni ribič
Moj ulov
Moj ulov
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Pogled na Santa Mario
Pogled na Santa Mario
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Lokalni prodajalec
Lokalni prodajalec
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
3 mesečna domačinka
3 mesečna domačinka
Najem jeepa
Najem jeepa
Recepcija Hotel Criola
Recepcija Hotel Criola
Redkost
Redkost
Prevoznik na Boavisto
Prevoznik na Boavisto
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Obrok na letalu
Obrok na letalu
Pogled na Maroko
Pogled na Maroko
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Potek poti
Potek poti
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
vzlet iz Verone
vzlet iz Verone
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Pogled na Espargos
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Terra Boa - vas, kjer preživijo z 1,2 eur na dan
Terra Boa - vas, kjer preživijo z 1,2 eur na dan
potek poti
potek poti
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Pot do Buracone
Blu eye - globina 25 metrov - svetloba in čisto morje med 13 in 14 uro pričarata modro oko
Blu eye - globina 25 metrov - svetloba in čisto morje med 13 in 14 uro pričarata modro oko
Blu eye - globina 25 metrov - svetloba in čisto morje med 13 in 14 uro pričarata modro oko
Blu eye - globina 25 metrov - svetloba in čisto morje med 13 in 14 uro pričarata modro oko
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Črni kamen vulkanskega izvora
Črni kamen vulkanskega izvora
Naravni bazen
Naravni bazen "buracona"
Shark (kite) beach
Shark (kite) beach
Shark (kite) beach
Shark (kite) beach
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
pogled iz hotelske sobe
pogled iz hotelske sobe
ena od glavnih ulic Santa Marie
ena od glavnih ulic Santa Marie
Trgovina- glavni supermarket
Trgovina- glavni supermarket
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Surf beach - Ponta pretta
Surf beach - Ponta pretta
Surf beach - Ponta pretta
Surf beach - Ponta pretta
Surf beach - Ponta pretta- ogledi želv
Surf beach - Ponta pretta- ogledi želv
Surf beach - Ponta pretta
Surf beach - Ponta pretta
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
sledi želv
sledi želv
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Raka, ki pozirata še ponoči
Raka, ki pozirata še ponoči
Prodajalec ob plaži
Prodajalec ob plaži
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Hotel Criola - zadaj
Najboljša turistična agencija
Najboljša turistična agencija
Simončinka na Kapverdskih otokih
Simončinka na Kapverdskih otokih
Turistična agencija Destina
Turistična agencija Destina
pogled z zraka na Santa Marijo
pogled z zraka na Santa Marijo
Turistična agencija Destina
Turistična agencija Destina
animatorji
animatorji
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
Redkost - policist na plaži
Redkost - policist na plaži
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Ribiči na glavnem pomolu
Ribiči na glavnem pomolu
Otok Sal - Zelenortski otoki
Otok Sal - Zelenortski otoki
Plaža Santa Maria
Plaža Santa Maria
glavni pomol
glavni pomol
plaža Santa Maria
plaža Santa Maria