Slovensko English Deutsch Italiano
+386 (0)41 365 521
+386 (0)41 743 612
+386 (0)4 57 47 020

Majski obisk Pariza

 

1. dan
 
Težko pričakovano potovanje v Pariz se je začelo pozno popoldan. V že dodobra natrpan avtobus smo prišli zadnji in tako se je začela dolga vožnja proti glavnem mestu Francije, Parizu.

2. dan

Celonočna vožnja se je prelevila v prekrasno Francosko jutro, obdano s soncem in neizmernimi poljanami oljčne repice. Malo po prečkanju Francoske meje smo se ustavili, da se okrepčamo ter raztegnemo, obenem pa smo se že naučili nekaj prvih besed oziroma besednih zvez kot naprimer : »Un café s’il vous plaît.«

Po prihodu v Pariz je sledil hiter ogled mesta skozi steklo avtobusa, potem pa postanek v nakupovalnem središču napolnjenem s prestižnimi blagovnimi znamkami.
Hiter postanek v hotelu, kjer smo odložili potovalke in že smo drveli proti najbolj znani turistični atrakciji Pariza, Eifflovem stoplu. Velika gneča je hitro izginila in kmalu smo bili na stoplu visokem 320,75m obdani z mestom zaljubljencov, Parizom.

Padel je mrak, ko smo stopili na ladjo, ki nas je popeljala po eni od 4 rek, ki obdajajo Pariz, Seni. Od daleč smo si lahko ogledali svetovno znane stavbe, kot so Louvre, Notre Dame ter druge.

3. dan

Po zgodnjem zajtrku na terasi hotela s prečudovitim razgledom, smo se napotili proti Versaillesu, kjer ljudi ni primanjkovalo.

Po ogledu dvorca, soban ter kapele, smo imeli prosti čas, namenjen raziskovanju čudovito urejene posesti, katere konca ne vidiš s prostim očesom.

Dan pa se je šele dobro začel, ko smo že stopali po najdražji in najbolj poznanih ulici na svetu. Ulica dolga 2km povezuje dva trga “Place de la Concorde” ter “Place Charles de Gaulle”. Seveda nismo mogli mimo slavnega Slavoloka zmage, ki je eden od simbolov Pariza, zgrajen pa je bil na Napoleonovo pobudo.

Proti večeru vse bolj nestrpno pričakujemo vzpon na pokopališče Montmartre, ki je danes dom mnogih znanih umetnikov iz tega okrožja. Ker velja za znano turistično točko vredno ogleda, se na njej zbirajo tudi umetniki sodobnega časa, ki vas rade volje naslikajo.

Spustimo se v mesto, v rdečo četrt, kjer obiščemo svetovno znan kabaret Moulin Rouge. Po fenomenalni predstavi, se podkrepimo s palačinkami in se utrujeni vrnemo v hotel.

4. dan

Podzemna železnica nas pripelje ne daleč proč od svetovno najbolj obiskanega muzeja, spomenika Pariza, Louvra. Nahaja se v središču Pariza, na desnem bregu reke Sene v prvi soseščini. Približno 35.000 predmetov (od 6. stoletja pr. n. št. do 19. stoletja n. št.) je razstavljenih na 60.600 kvadratnih metrov površine. Seveda ni bilo v naši moči si ogledati celoten muzej, tako da smo planili proti tistim najbolj znamenitim. Narodni muzej v Parizu pa ponuja številne lepote tudi zunaj zidov v prelepem parku.

Še zadnjič se podamo na sprehod po prelepem Parizu, obiščemo center Pompidou in zaključimo dan s pakiranjem.

5. dan

Kupovanje spominkov, odhod na letališče in kratek let nazaj domov.
 

Še nekaj dodatnih slik za boljšo predstavo:

Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz
Pariz